7 Aralık 2013 Cumartesi

İnsan Beyninin Şifresi Çözülüyor

ABD Savunma Bakanlığı’nın merkezi Pentagon’a bağlı özel Ar-Ge birimi DARPA, beyin sinyallerini gerçek zamanlı takip eden ve cevap veren bir protez geliştirmeye çalışıyor. 70 milyon dolarlık proje başarılı olursa, beyinde ne olup bittiği gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek. 

ABD hükümeti, beynin nasıl işlediğini ortaya çıkarmaya yarayacak yeni bir proje üzerinde çalışıyor. SUBNETS adı verilen projede, beyinden bilgi elde etmeyi başaracak yeni nesil bir protez geliştirilmesi ve nöropsikolojik tedavide yeni bir sayfa açılması amaçlanıyor.

DARPA’nın üzerinde çalıştığı projeyi beş yıl içinde geliştirmesi bekleniyor.

Bilim insanları, geliştirilecek yeni beyin protezleriyle sadece semptomları tedavi eden değil, aynı zamanda beynin sinyallerini kaydetmeyi ve analiz etmeyi istiyor. Böylece Parkinson hastaları için kullanılan Derin Beyin Simülasyonu gibi implantların geliştirilerek kesin çözümler sunması hedefleniyor.

New York Times’a açıklama yapan SUBNETS projesinin yöneticisi Justin Sanchez, “Bilim insanlarına beyinde ne olup bittiğini doğrudan sunabilen sinyal yakalayıcı bir teknoloji bulunmuyor” açıklamasını yaptı.

ORDUDA ZİHİNSEL HASTALIKLAR ARTIYOR

Araştırmacılar, beyin sinyallerini okuyarak hastalıkların beyinde nasıl geliştiğini anlamayı, aynı zamanda, hastalığın gerçek zamanlı işaretleri okunarak, en doğru tedavinin uygulanmasını amaçlıyor.

ABD ordusunda son yıllarda zihinsel hastalık yaşayan asker sayısının giderek artması, DARPA’nın en iyi tedaviyi sunacak bir protez geliştirmesini teşvik ediyor. Russia Today’in verdiği bilgiye göre, ABD’de tedavi göre gazilerin yüzde 10’u zihinsel sorunlarla boğuşuyor.

DARPA’nın web sitesinde proje hakkında açıklama yapan Sanchez, “Eğer SUBNETS başarılı olursa, nicel karakteristiklere dayanarak geliştirilecek tedaviler nöropsikiyatriyi yeni bir boyuta taşıyabilir... Yenilikçi, bilgilendirici ve kesin yöntemle sunulan nöropsikolojik tedavi, bugün sadece birkaç alternatifi bulunan hastalara yeni bir fırsat olabilir” dedi.

Sanchez, 5 yıl içinde projenin tamamlanıp tamamlanyacağı konusunda kesin bir şey denilemeyeceğini, ancak bu süreçte yeni tedavi araçları geliştirileceğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder