29 Kasım 2013 Cuma

ISON kuyruklu yıldızı yok oldu mu

Güneş Sistemi’nin dışından gelerek dün Güneş’e en yakın olduğu noktaya erişen ISON kuyrukluyıldızı, ilk belirlemelere göre yok olduğu belirtilse de varlığını sürdürüyor olabilir.

Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4.5 milyar yıl öncesinden günümüze dek ulaşan kuyrukluyıldız ISON, dün TSİ 20.37’den itibaren Güneş ile arasındaki mesafeyi en aza indirdi ve bir ‘ölüm kalım yolculuğuna’ çıktı.

Güneş Sistemi’nin oluşum döneminden kalan ‘buzul kalıntıların’ biriktiği Oort Bulutu’ndan gelen ISON, Güneş’le olan yüzleşmesinin ardından yerdeki gözlemevleri ve uydulara izini kaybettirdi. Ancak gök bilimciler dev buzul cismin Güneş’in etrafından dolanarak yoluna devam edeceğini ve gökyüzünde parlak bir şekilde belirebileceğini ifade etti.

Güneş’in diğer tarafında belirlemeyen ISON’un, parçalara ayrıldığına dair de bir gözlem yapılmadı.

ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı’nın Kitty Peak Gözlemevi’nde görevli Karl Battams, “Bu noktada ISON’un yok olduğu konusunda şüpheliyim, daha fazla gözlem yapmamız gerekiyor” dedi.

Güneş Sistemi’ndeki en eski gök cisimlerinin, Güneş’in manyetik alanıyla nasıl etkileşime geçtiğine dair en nadir gözlemlerden birini sunan ISON’un önemine değinen Battams, “Bu kadar olağanüstü bir olayı bir daha ne zaman göreceğimizi kimse bilemez” ifadesini kullandı.

ISON, Oort Bulutu’ndan gelen birçok cismin aksine, Güneş’e en çok yaklaşan kuyrukluyıldız oldu. IsON’un dün Güneş’le arasındaki mesafe 1 milyon 175 bin kilometreye kadar indi.

EN SON GÖRÜLDÜĞÜ YER
NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Alex Young, “ISON parçalara ayrılacak olsa bile manyetik alanları hiç olmadığı kadar iyi inceleme şansı sunacak... Bu doğanın bize verdiği çok nadir bulunacak bir fırsat” dedi.

ISON, Dünya’da ve Uzay’da birçok teleskop tarafından takip edildi ancak Güneş’e en çok yaklaştığı noktadan itibaren izini kaybettirdi. NASA’nın yayımladığı en son fotoğrafta, kuyrukluyıldızın Solar Dynamics Observatory (SDO) uydusu tarafından en son görüldüğü nokta işaretlendi.

İyimser görüşlerin yanı sıra, ISON’un yok olmuş olabileceğini öne sürenler de var. SDO projesinde yer alan Dean Pesnell, “SDO’da ISON’u görmedik... Kuyrukluyıldızın perihelyona ulaşmadan parçalandığını ve buharlaştığını düşünüyoruz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder