28 Kasım 2013 Perşembe

Soyu Tükenen Canlılar

2013 senesinin Kırmızı Listesi açıklandı. Uluslararası Doğanın Korunması Birliği'ne (IUCN) göre, çok nadir bulunan ve ilginç bir zürafa türü ile ondan çok daha nadir bulunan bir kuş türü çok yakında tamamen yok olacak. İsveç temelli bu grup, Dünya'nın en nadir bulunan türlerini takip ediyor ve tehdit altında olan memeliler, sürüngenler, kuşlar ve bitkilerden oluşan Kırmızı Liste'yi güncellediler.

Aslında tüm haberler kötü değil. Koruma çabaları olumlu sonuçlar da veriyor. Örneğin Kaliforniya Kanal Adası Tilkisi ve derisırtlı deniz kaplumbağalarının sayısı koruma çabaları sayesinde artıyor. Ne var ki bu iki tür de halen listedeler; ancak "tehlike altında" kategorisinden, "en düşük derecede tehdit" kategorisine kadar geniş bir skaladan oluşan listede daha düşük bir dereceye alındılar. Ancak IUCN sözcüsü Jane Smart şunları söylüyor:

"Yine de genel mesaj oldukça kötü. Her bir güncellemeyle, bazı türlerin durumunda gelişme olsa da, çok daha fazla sayıda tür tehdit altına girmeye başladı."

Listede yer alan 71.576 türden 21.286'sının statüsü "yok olma tehdidi altında". Listede yer alanlardan bazıları şu şekilde:


1) Okapi:



Zürafaların kuzeni olan okapiler "neredeyse tehdit altında" statüsünden "tehdit altında" statüsüne alındılar. Yani yok olmalarına 3 adım kaldı. Sadece Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bulunan bu tür, insanlar tarafından öldürüldüğü ve avlandığı için; ayrıca yaşam alanları insanlar tarafından yok edildiği için tehdit altında. Son 18 yılda türün yaşam alanlarının %50'sini yok ettik.


2) Beyaz Kakadu



İnsanların ev hayvanı olarak alma meraklarının giderek artmasından ötürü, türün yakalanma ve öldürülme miktarları da katlanarak arttı. Öyle ki, artık türün birey sayısının, türün devamlılığı için yeterli olmadığı düşünülüyor. Bu sebeple "tehdit altında" kategorisinde yer alıyor. En çok Endonezya'da bulunan türün tüm popülasyonunun her yıl %17'sinin insanlar tarafından hapsedildiği ve satıldığı düşünülüyor.


3) Kaliforniya Kanal Adası Tilkisi



Yeniden doğal ortamına salınma ve aşılama çabaları sayesinde bu türün popülasyonu 2002 yılındaki 1500 bireyden, 5500'e başarıyla çıkarıldı. Bu sayede artık tür "kritik olarak tehdit altında" kategorisinden "neredeyse tehdit altında" kategorisine yükseltildi.


4) Derisırtlı Kaplumbağa



En büyük kaplumbağa türü olan derisırtılıların durumu Atlantik Okyanusu'nda giderek iyileşiyor. Bu sebeple durumları "kritik olarak tehdit altında" seviyesinden "korunmasız" seviyesine yükseltildi. Ancak Pasifik Okyanusu'ndaki bireylerin sayısı giderek azalıyor. Bunun sebebi de yumurtaların insanlar tarafından çalınması ve balıkçılık...


5) Beyaz Dudaklı Pekari



Yaşam alanlarının tahrip edilmesi, yasadışı avlanma ve epidemik hastalıklar sebebiyle beyaz dudaklı pekamilerin popülasyonları hızla çöküyor. Eskiden Orta ve Güney Amerika'da rahatlıkla bulunabilen bu türün durumu hızla "korunmasız" düzeyine indi. Eğer önlem alınmazsa bu gidişat devam edeceğe benziyor.


6) Beyaz Kanatlı Tüykuyruk



Afrika'nın en nadir kuşlarından biri olarak bilinen bu türün fotoğraflarını bile bulabilmek imkansıza yakındır. Toplamda 1000'den az bireyi kaldığı düşünülen türün durumu "kritik olarak tehdit altında"dır ve yakın bir gelecekte tamamen yok olmaları çok muhtemeldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder