28 Kasım 2013 Perşembe

Sperm Balinası Patlaması

UYARI: Bu videoda patlayan iç organlar ve dokular gözükmektedir. Bazı izleyiciler için mide bulandırıcı ve rahatsız edici olabilir.

Canlılar öldükleri zaman, ziyafet başlar. Sadece leş yiyen hayvanlar ve mantarlar değil, çürükçül bakteriler de ölen canlıların iç organlarında hızla birikerek buradaki içeriği tüketir, sayılarını katlayarak arttırırlar. Bu sırada süregelen kimyasal tepkimeler sonucu açığa çıkan gazlar, eğer ki canlının vücudu parçalanmadıysa, vücut içerisinde hızla birikir. Çoğu zaman ufak yırtıklar ve çürümeye bağlı yarıklardan bu gaz yavaşça dışarı salınır ve bu videodakiler yaşanmaz. Ancak henüz böylesine çürümemiş, sperm balinası gibi devasa bir hayvanın, göz göre göre şişmiş karnının yarılması, videodaki gibi basınçlı bir patlamaya neden olacaktır.

Burada biriken üç temel gaz: metan, amonyak ve hidrojen sülfittir. Bunları az çok bilen birisi, bu karışımın berbat kokacağını hayal edebilir. Bilmeyenler içinse metan sindirimin yan ürünü, amonyak idrara ayırt edici kokusunu veren kimyasal, hidrojen sülfit ise çürük yumurtanın kokusudur. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder