28 Kasım 2013 Perşembe

Karanlık Enerji Nedir

Kısa bir ifade ile; evrenin genişleme hızına ilişkin gözlemlerimiz gereği yaptığımız hesaplarda ortaya çıkan “eksiklik”tir. Evrenin genişleme hızı, bugünkü ölçümlediğimiz görünebilir madde ve karanlık madde* miktarı göz önünde bulundurulduğunda kütleçekim etkisiyle giderek yavaşlamalı, yahut en azından sabit olmalı. Fakat gözlemlerimiz genişlemenin giderek daha da hızlandığını gösteriyor.

Bu hızlanma oranını dikkate alarak hesaplarımızı yeniden yaptığımızda, evrenin %73′ünün “kütleçekimin tersine etki eden” bir enerjiyle kaplı olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Karanlık enerji ismini verdiğimiz bu “güç”ün ne olduğuna veya mahiyetine ilişkin hiçbir bilgimiz yok. Aslında gerçekte böyle bir enerjinin var olup olmadığına da emin değiliz, çünkü varlığına ilişkin elimizdeki tek iz, evrenin beklediğimizden hızlı genişliyor olması.

(*) Karanlık enerji ve karanlık madde birbirinden çok farklı terimlerdir. Karanlık madde kütleçekim etkisi ile gökadaları ve gökada kümelerini bir arada tutarken, karanlık enerji bunun tam tersi etki yaparak evrenin genişlemesine, gökada kümelerinin birbirinden uzaklaşmasına neden olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder